Blog
30
september
2016

Drink fris water uit de kraan en laat de zoete dranken staan!

In de schappen van de supermarkt is het aanbod aan dranken tegenwoordig ontzettend groot. Veel van deze dranken bevatten suikers, waarvan het beter is er niet teveel van te drinken. Het nuttigen van een à twee glazen suikerhoudende dranken per dag leidt al tot een verhoogd risico op diabetes mellitus, ofwel suikerziekte. Over welke dranken hebben we het dan en wat kan je dan nog wél onbezorgd blijven drinken en in welke hoeveelheid? Na het lezen van dit artikel weet je de antwoorden op deze vragen.

Hoeveel moeten we drinken per dag?
Vocht krijg je binnen door middel van eten en drinken. Een volwassene heeft gemiddeld anderhalf tot twee liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken, maar hoeveel je precies nodig hebt verschilt per persoon. Bij een hoge temperatuur of bij veel inspanning heb je meer nodig dan wanneer de temperatuur laag is of wanneer je weinig inspanning levert. Sporters hebben daarom meer vocht nodig doordat zij een hogere mate van inspanning leveren dan niet-sporters. Vocht is onder andere belangrijk bij het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Als je te lang niets drinkt kunnen er uitdrogingsverschijnselen optreden, zoals een dorstgevoel, hoofdpijn en sufheid.

Wel eens naar de kleur van je urine gekeken?
Behalve de hoeveelheid, is de kleur van je urine een goede maat om te zien of je voldoende gedronken hebt. Als je te weinig hebt gedronken is de urine geel tot donkergeel van kleur. Bij voldoende vochtinname is de urine bijna kleurloos. Check dus even de kleur van je urine, dan weet je vaak al genoeg!

Welke dranken uit de supermarkt bevatten dan zo veel suiker?
Suikerhoudende dranken zijn zowel fruitsap als dranken met toegevoegd suiker. Enkele voorbeelden waarbij suiker is toegevoegd zijn: vruchtendrank, frisdrank, dubbeldrank, ijsthee, limonade en sportdrank.
Na het drinken hiervan zal je op korte termijn een energie boost krijgen, maar enige tijd erna kan je in een ‘suikerdip’ terecht komen, waarbij er een moe, slap of hongerig gevoel optreedt.

Welke dranken kan je wél onbezorgd drinken?
Goede alternatieven voor het nuttigen van suikerhoudende dranken zijn water, thee en gefilterde koffie zonder suiker. Voor koffie geldt het advies om niet meer dan vier kopjes te consumeren per dag, vanwege het cafeïne gehalte. Kies bij thee vooral voor de zwarte en groene thee. En daarvoor zijn vele smaken verkrijgbaar.

Hoe maak je water drinken leuker?
Water is dus een prima alternatief voor suikerhoudende dranken, maar je kan het drinken van water nog leuker maken door bijvoorbeeld schijfjes vers fruit en/ of groenten te mixen in water. Het is heel makkelijk om klaar te maken en geeft een lekkere smaak. Het leuke is dat je eindeloos kan combineren.

Bronnen:
www.gezondheidsraad.nl

www.voedingscentrum.nl

Tags voor dit bericht
Comment
0

Leave a reply

twintig + twintig =